Przygotowanie:
1. Odsączyć ciecierzycę. Zmieszać w misce ciecierzycę, 3 łyżki oleju, kolendrę, kmin rzymski i
1/2 łyżeczki soli. Rozłożyć ciecierzycę na połowę blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Obrać bataty, umyć i pokroić na plastry (o grubości ok. 0,5 cm). Rozłożyć plastry batatów obok ciecierzycy na blasze do pieczenia. Skropić bataty 2 łyżkami oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Piec w rozgrzanym piekarniku (piekarnik elektryczny: 225°C/ z termoobiegiem: 200°C/ gazowy: zob. instrukcja producenta) przez ok. 20 minut.
2. W międzyczasie zmieszać jogurt z 2 łyżkami żurawiny, cukrem, sokiem cytrynowym i sokiem żurawinowym. Przyprawić solą i pieprzem.
3. Umyć mięso, osuszyć i pokroić na kawałki wygodne do jedzenia. Przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać na patelni 4 łyżki oleju. Położyć mięso i smażyć przez ok. 4 minuty z każdej strony. Wyjąć mięso z patelni.
4. Oczyścić i umyć kalafior. Zetrzeć na tarce różyczki kalafiora. Odciąć różyczki brokuła od łodygi, umyć i wrzucić do wrzącej i osolonej wody, blanszować przez 3-4 minuty, a następnie wyjąć. Starty kalafior wrzucić do wrzącej i osolonej wody, blanszować przez 4 minuty, a następnie odcedzić na drobnym sicie.
5. Ułożyć w miseczkach ciecierzycę, bataty, kalafior, brokuła i pozostałą żurawinę. Udekorować warzywa filetem z kurczaka, podawać z dipem jogurtowo-żurawinowym.
Czas przygotowania: ok. 40 minut