Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180°C (w przypadku ogrzewania statycznego ustaw 200°C na górze i na dole). Obierz bataty i pokrój je wzdłuż na plastry o grubości 5 cm. Posmaruj oliwą z oliwek, przypraw i umieść obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15-20 minut.
2. Pokrój ser pasterski na plasterki. Ułóż połowę plasterków na batatach. Rzeżuchę umyj, pokrój i ułóż z malinami na serze. Skrop octem balsamicznym Crema di Balsamico, a na wierzchu ułóż liście bazylii.
3. Wymieszaj śmietanę z proszkiem wasabi, solą i pieprzem. Umyj sałatę i pokrój na cienkie wiórki. Rozłóż wasabi na pozostałych plasterkach, połóż na nich też paski sałaty i wędzonego łososia. Posyp ziarenkami granatu i rzeżuchą.
Wskazówka: Posmaruj masłem orzechowym, ułóż na plasterkach banana i posyp na przykład prażonymi orzechami włoskimi i malinami (jeśli chcesz uzyskać wersję na słodko).
Czas przygotowania: ok. 40 minut