Tosty z batatów - North Carolina Sweet Potatoes

Tosty z batatów

4 porcje

800 g batatów z Karoliny Północnej (ok. 3-4 sztuki)
200 g kremowego sera pasterskiego
1/2 pęczka rzodkiewki
100 g malin
2 łyżki stołowe octu balsamicznego Crema di Balsamico
2 łodyżki bazylii
150 g kwaśnej śmietany
1-2 łyżeczki proszku wasabi
1/2 sałaty rzymskiej
200 g wędzonego dzikiego łososia z Alaski
4 łyżki stołowe nasion granatu
1 pudełeczko rzeżuchy azjatyckiej np. Daikon, Shiso
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
sól, pieprz

Kierunki

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180°C (w przypadku ogrzewania statycznego ustaw 200°C na górze i na dole). Obierz bataty i pokrój je wzdłuż na plastry o grubości 5 cm. Posmaruj oliwą z oliwek, przypraw i umieść obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15-20 minut.
2. Pokrój ser pasterski na plasterki. Ułóż połowę plasterków na batatach. Rzeżuchę umyj, pokrój i ułóż z malinami na serze. Skrop octem balsamicznym Crema di Balsamico, a na wierzchu ułóż liście bazylii.
3. Wymieszaj śmietanę z proszkiem wasabi, solą i pieprzem. Umyj sałatę i pokrój na cienkie wiórki. Rozłóż wasabi na pozostałych plasterkach, połóż na nich też paski sałaty i wędzonego łososia. Posyp ziarenkami granatu i rzeżuchą.

Wskazówka:
Posmaruj masłem orzechowym, ułóż na plasterkach banana i posyp na przykład prażonymi orzechami włoskimi i malinami (jeśli chcesz uzyskać wersję na słodko).

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Wartość odżywcza

wartość energetyczna:
790 kcal/3310 kJ
białko:
27 g
tłuszcz:
54 g
węglowodany:
41 g