Przygotowanie:
1. Słodkie ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gotować do miękkości przez 15 minut. Odcedzić i zrobić puree.
2. Pokruszyć kuwerturę. Masło pokroić. Roztopić w misce na parze razem z wanilią. Odstawić do przestudzenia.
3. Dodać i wymieszać słodkie ziemniaki, jajka, cukier i mąkę.
4. Małe formy na suflety (ok. 100 ml) wysmarować masłem i oprószyć cukrem. Przełożyć masę do foremek. Piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (piekarnik gazowy – 2, termoobieg – 160 stopni).
5. Umyć pozostałe słodkie ziemniaki i pokroić w bardzo cienkie plastry. Skarmelizować cukier. Pokryć plastry batatów karmelem. Podawać z babeczkami krówkowymi.
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Przepis opracował: Andreas Bärenklau, szef kuchni w Park Hyatt Hamburg.