Sposób przygotowania:
1. Obierz bataty, pokrój w kostkę i gotuj do miękkości w wodzie przez 10-15 minut. Odcedź, zblenduj ze śliwkami na purée i odstaw do ostudzenia. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 160°C (w przypadku ogrzewania statycznego ustaw 180°C na górze i na dole). Nasmaruj żaroodporną formę o wymiarach około 20×30 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
2. Ubijaj jajka, aż powstanie piana. Dodaj syrop klonowy. Stopniowo dodawaj purée ze słodkich ziemniaków i śliwek, cały czas mieszając. Migdały wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, a następnie dodaj tę mieszaninę do powstałej masy – dokładnie tak jak
purée.
3. Rozprowadź ciasto równomiernie w foremce. Posyp orzechami i umieść foremkę na środkowej półce w piekarniku. Piecz przez 35-45 minut.
Wskazówka: Dodaj 4 łyżki posiekanej ciemnej czekolady i/lub wiórków kokosowych do ciasta i wymieszaj.
Czas przygotowania: ok. 30 minut, czas pieczenia 35-40 minut.